Umjetnost i filološke nauke

Dragi studenti i uvažene kolege,

Želimo Vam srdačnu dobrodošlicu na Departman za umjetnost i filološke nauke!

Čovek je, bio toga svestan ili ne, od davnina okružen različitim oblicima umjetničkog. Umjetnost je sveprisutna u vizuelnom, čujnom i najzad izražajnom; ona je odraz sklada i ljepote u sažimanju različitosti do stepena jedinstva, koje odzvanja kao radost.

Da bi se umjetnost razumjela i doživjela, umjetnik treba da nauči kako da iz mnoštva utisaka, misli i osećanja, izdvoji jednu – posebnu vrstu istine i ugradi je u kreaciju, materijalizovanu u formi slike, maštovitog grafičkog rješenja ili vješto usklađenog modnog dizajna.

Velika djela nastaju od malih stvari, od mnogobrojnih fragmenata povezanih u celinu. Studijski programi umjetnosti polaznicima pružaju znanja i veštine, kojima gradeći celine organski povjezuju društvo, umetnost i kulturu. Bilo da govorimo o likovnoj ili primenjenoj umetnosti, kao usmerenjima u okviru Departmana za umjetnost i filološke nauke, ključni su pojmovi energija interakcije, spontanost, oslobađanje impulsa, kreativnosti, ekspresije i najzad, improvizacije kao nadgradnje.

Na polju filoloških nauka, na našem Departmanu postoje četiri studijska programa: Bosanski jezik i bošnjačka književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik i književnost i Njemački jezik i književnost.

Završetkom jednog od ovih studijskih programa, dobijate zvanje diplomiranog filologa, odnosno profesora njemačkog jezika i književnosti, engleskog jezika i književnosti, srpskog jezika i književnosti ili bosanskog jezika i književnost (u ovisnosti od studijskog programa koji ste odabrali) sa ostvarenih  240 ESP bodova, te stječete pravo upisa na jednogodišnje master studije.

Svi studijski programi koncipirani su prema istovjetnim smjerovima na univerzitetima koji baštine filološke discipline. Nastavni kadar sačinjen od eminentnih stručnjaka iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te obaveznih izvornih govoirnika lektora iz zemalja sa matičnim engleskim i njemačkim jezikom (Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države) garant je pružanja kvalitetne usluge koja, uz profesionalni odnos svih upošljenika Univerziteta, osigurava ambijent u kom studenti dobijaju vrhunska teorijska i praktična znanja i mogućnost profiliranja u visokosofisticirane stručnjake za oblasti i disicpline kojima se u osnovi bave.

Pored osnovnih studija, Departman za umjetnost i filološke nauke organizira i master i doktorske studije na kojima polaznici stječu mogućnost ostvarenja većih naučnih zvanja – master likovni umjetnik, master profesor jezika i književnosti i master filolog, kao i doktor umjetnosti – likovne umjetnosti.

Odlukom Senata Univerziteta, Departman za umjetnost i filološke nauke u okviru projekta cjeloživotnog usavršavanja nudi stručne seminare i tečajeve iz bosanskog i srpskog jezika i književnosti za vaspitače, nastavnike i profesore koji već rade u odgojno-obrazovnom procesu. Također, u saradnji sa austrijskim instituom za njemački jezik ÖSD, organiziramo polaganje za sticanje sertifikata o znanju njemačkoga jezika za sve nivoe (od A1 do C2).

Diploma Univerziteta u Novom Pazaru stvara izvanrednu polaznu osnovu za javno delovanje, slobodan ljudski čin, pokrenut voljom i razumom, koji se ostvaruje u datom društvenom kontekstu.

Autentičnost je uslov, konstrukt i ishod… autentičnost je princip na kojem je zasnovana umjetnost na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Stoga,

Nemoj ići kuda te staza može odvesti, idi tamo gde nema staze i ostavi svoj trag!

Ralf Valdo Emerson

Dobrodošli na Departman za umjetnost i filološke nauke UNINP-a!

doc dr Kimeta Hamidović

umjetnost.filologija@uninp.edu.rs

×
Language