Riječ osnivača

“Nakon šest stotina godina od objavljivanja Indžila-Jevanđelja, ponovo se prolomi nebo i poče teći Božja riječ upućena ljudima. Prva riječ koja poteče tim bistrim potokom vjere bijaše: „Uči, u ime Gospodara tvoga koji stvara…“

Ona bi izgovorena od Boga dragoga prije naredbe:“Vjeruj!” i prije svih drugih naredbi upućenih u ime Uzvišenog Gospodara ljudima, a to je, između ostaloga, zato što narod bez učenja ne zna živjeti, ne zna raditi, ne zna ponos imati, ne zna i ne može kulturu imati, i ne može ni vjerovati.

Evo, mi smo dosta dugo čekali da Sunce univerziteta obasja ovo parče neba iznad nas, ali to čekanje nas nije nimalo pokolebalo, i mi smo odlučni da doista, ulažući svoj trud, oslanjajući se na sve potencijale ljudi koji žive na ovom prostoru, uživasmo u tom Suncu. Istina, mnogo je tamnih, zloslutnih oblaka nadvijenih, kako nad ovim, tako i nad mnogim drugim prostorima, tako da će tom našem Suncu trebati puno svjetla da ih odagna. A mi smo uvjereni, uz Božiju pomoć, da će to Sunce uspjeti odagnati sve te zloslutne oblake, bilo da se taj oblak zove droga, kriminal, korupcija ili neki drugi oblik nemorala.

Mi smo potpuno svijesni jedne činjenice, a to je da je Bog dragi dao da živimo na ovom raspuću. Ovo sandžačko raspuće je u teškim vremenima jedna teška vjetrometina, gdje nije bilo baš lahko postojati i opstati. Ali to isto raspuće zapravo predstavlja mjesta susreta kultura, civilizacija i vjera.

Mi to smatramo našom prednošću, mi se time ponosimo, i mi taj potencijal želimo maksimalno da iskoristimo. I mi čvrsto vjerujemo da će Univerzitet u Novom Pazaru biti jedan od glavnih stubova promovisanja tih vrijednosti.”

 

Muftija Muamer ef. Zukorlić, osnivač UNP

obavljao funkciju Predsjednika UNP do septembra 2016.g

×
Language