Univerzitetu u Novom Pazaru dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje

Evropska komisija je 24. oktobra 2018.g. usvojila Odluku Evalucionog komiteta o dodjeli Erasmus povelje za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education-ECHE) Univerzitetu u Novom Pazaru.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelne medije i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency-EACEA) je primila 283 prijave a za dodjelu Povelje izabrano je 199.

Erasmus+ program uspostavljen 2014. godine od strane Evropske zajednice u oblasti akademskog školstva, namenjen je studentima, profesorima i visokoškolskim institucijama.

Erasmus+ pored obrazovanja stipendira i razne druge razmjene – mobilnost univerzitetskih studenata, sportske, omladinske, volonterske i programe doživotnog učenja.

Ovaj fond je nasljedio i objedinio programe koji su postojali prije njega, a osnovani su od stane Evropske Unije – Tempus, Program za cjeloživotno učenje, Mladi u akciji i Erasmus Mundus (neki od ovih programa se i dalje sprovode). Namenjen je pojedincima, institucijama i organizacijama.

U program razmjene uključene su: programske zemlje – sve zemlje Evropske Unije, a pored njih i Island, Norveška, Lihtenštajn, Turska i Makedonija i partnerske zemlje u koje spada i Srbija.

Međunarodna kreditna mobilnost kao klučna aktivnost Erasmus+ programa omogućava studentske razmjene, ali i razmjene nastavnog i administrativnog osoblja zaposlenog u visokoškolskim institucijama.

Lista svih odabranih institucija biće objavljena na sajtu EACEA kada svi kandidati budu obaviješteni o rezultatima selekcije.http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/selection-results_en

×
Language