Ambasador Kraljevine Švedske u posjeti IUNP-u

Njegova ekselencija, gospodin Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, danas je posjetio Univerzitet u Novom Pazaru gdje se sastao sa rektorom Univerziteta prof. dr  Suadom Bećirovićem, generalnim menadžerom, doc.dr Elmom Elfić Zukorlić i prorektoricom za nastavu, prof.dr Amelom Lukač Zoranić. Delegaciju ambasade Švedske  činili su još g. Ula Anderson, savetnik, šef razvojne agencije za saradnju (SIDA), gđa Slavica Marković iz odjela za javnu diplomatiju.

Ambasador se interesovao o nastanku i historijatu Univerziteta, smjerovima koje studenti mogu pohađati, ulozi i značaju postojanja ove institucije za omladinu kao i značaju mogućnosti školovanja i na taj način razvoja cjelokupne regije. Na g-dina Ambasadora, poseban utisak je ostavio podatak o multietničnosti i multikulturalnosti studenata i nastavnog osoblja Univerziteta.

Nakon prijema u Rektoratu, Nj.E. g. Lundin je razgovarao sa studentima Univerziteta odgovarajući na njihova pitanja vezano za stipendije i mogućnostima školovanja u Švedskoj te saradnje i razmjene studenata IUNP-a i studenata nekog  Švedskog Univerziteta. Studenti su želeli da čuju i stavove i iskustva NJ.E. g. Lundina vezano za neka od važnih pitanja na globalnom nivou, dok je g. ambasador od studenta želio čuti kako oni vide svoju budućnost u Srbiji uz zajednički zaključak da je obrazovanje i znanje ključ za stabilnu i uspješnu zemlju, multikulturalnu, oslobođenu svih predrasuda.

Leave a comment

×
Language