Profesori Departmana za pravne nauke uzeli učešće na značajnim konferencijama


U Novom Sadu u periodu od 16.-17. novembra 2017. godine u organizaciji Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda, Pravosudne akademije i Misije OEBS-a u Srbiji, održana je dvodnevna međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Sloboda, bezbjednost: pravo na privatnost”.
Učešće na konferenciji uzelo je 26 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i  Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Švajcarske, Mađarske, Španije, Holandije, Ujedinjenog kraljevstva, Kine i Gruzije.
U okviru tematske sesije “Sloboda i pravo na bezbjednost” rukovodilac Departmana za pravnenauke, doc. dr.  Aleksandar R. Ivanović, izložio je svoj rad natemu “The right to privacy and anonymity within the scope of freedom and security”. U svom iz laganju, profesor Ivanović je ukazao na definicije i karakteristike privatnosti i anonimnosti, ukazujući na razlike u značenju ova dva pojma. Zatim je prikazao vezu prava na privatnost i prava na anonimnost sa bezbjednošću. Na kraju je kroz razmatranje ovih pitanja predstavio smernice za izgradnju pravnih okvira u kojima će se obezbjediti ravnoteža između privatnosti i anonimnosti na internetu i zahteva države za zaštitom bezbednosti.
Okrugli sto u vezi izmjena Ustava Republike Srbije koji se odnosi na pravosuđe sa temom “Izbor i mandat nosilaca pravosudnih funkcija”, održan je 15. 11. 2017. godine u Palati Srbija u Beogradu. Učesnici okruglog stola bili su: predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine, strukovnih udruženja civilnih organizacija, rektori univerziteta, dekani pravnih fakulteta, univerzitetski profesori i predstavnici medjunarodnih organizacija. Ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, učešće na okruglom stolu uzeo je doc. dr. Rejhan R. Kurtovic, profesor na Departmanu za pravne nauke. On je govorio o neophodnosti promene Ustava Republike Srbije, načinu i modelima izbora sudija, kontroli rada sudija,  Pravosudnoj akademiji, proporcionalnoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih zajednica u sudovima, te njihovoj zastupljenosti u najvećim sudskim instancama. Prof. Kurtović je dao prijedlog, da Pravosudna akademija postane ustavna kategorija, i da bude jedan od modela izbora sudija. Na kraju, doc.  dr. Rejhan R. Kurtović zaključio je, da su ovi okrugli stolovi dobar način da se identifikuju problemi, iznadju konkretna rešenja  i daju dobri predlozio o promeni Ustava Republike Srbije
 

Leave a comment

×
Language