Učešće profesora Departmana za pravne nauke na Prvom okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu o Kosovu

U Beogradu je 31.10.2017. godine u Palati Srbija održan prvi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Stavove su najprije iznijeli predstavnici akademske zajednice, odnosno dekani pravnih fakulteta u Srbiji i profesori Ustavnog prava.

Prvom okruglom stolu prisustvovali su i ministarka pravde Nela Kuburović, šef novoformirane Radne grupe za podršku dijalogu o Kosovu Marko Đurić i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Okrugli sto je svojim obraćanjem otvorio dekan Pravnog fakulteta, Univerziteta u Beogradu,  prof. dr. Sima Avramović.

Učešće na okruglom stolu ispred Departmana za pravne nauke Univerziteta u Novom Pazaru uzeli su doc. dr. Aleksandar R. Ivanović, rukovodilac Departmana, i prof. dr. Ljiljana Dapčević-Marković, vanredni profesor uže naučne oblasti javno pravo.

Profesor Ivanović je u svom obraćanju prisutnima izložio svoje mišljenje po pitanju stvaranja povoljne klime za dijalog, koja prije svega zahtjeva veće angažovanje naučnika pravne sturuke po ovom pitanju, zatim povezivanje mladih sa Kosova i Metohije i mladih iz Srbije, a u cilju boljeg poznavanja, razbijanja predrasuda i većeg razumijevanja. Zatim rješavanje pitanja međusobnog priznavanja diploma kao značajnog preduslova za omogućavanje mladim ljudima, a prije svega mladim pravnicima, da se uključe u radni process, a sve u cilju dostizanja vladavine prava na ovim prostorima. 

Leave a comment

×
Language