Svečanom akademijom obilježen Dan univerziteta i dodjela diploma svršenicima IUNP-a

Danas, 4. maja 2017. g., navršava se 15 godina od osnivanja Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Već desetu godinu za redom upriličena je svečana dodjela dipoloma svršenicima osnovnih i master studija.

Na samom početku rektor IUNP-a, prof. dr. Suad Bećirović, obratio se prisutnima  i poručio svršenicima: “Nastavite putem znanja i koristite svaku priliku da usavršavate sebe. Najbolji način da pomognete sebi i drugima jeste da budete uspješni. A to znači da kontinuirano, pošteno radite na sebi i postignete izvanredne rezultate. Jer samo najbolji stručnjaci mogu promijeniti okruženje oko sebe. Zato budite ambiciozni postavite sebi veće ciljeve od ostalih, nemojte dozvoliti sebi da budete samo prosječni. Budite uporni, strpljivi, dosljedni i oslobodite se razmišljanja da nećete uspjeti”.

Predsjednica Studentskog parlamenta, Zerina Bojadžić, govorila je o svom dojmu studiranja na Internacionalnom univerzitetu i poručila studentima:” Naše znanje i naš rad se ne zaustavljaju samo na Univeriztetu, naš rad i naš kvalitet se osjecaju i vide širom grada i regiona. Zato pozivam sve koji traže kvalitetnu nastavu, savremene uslove, ali i više od toga, koji u obrazovanju vide plemeniti cilj, da dođu na Internacionalni univerzitet i postanu dio najprogresivnije intelektualne zajednice”.

Da je Internacionalni univerzitet dom svestranih i kreativnih studenata dokaz su mnogi koji su pored nastavnih obaveza pokazali svoj talenat u mnogim branšama. Otuda i himna Univerziteta u izvjedbi studenata Rijalde Mavrić, Džejlane Hodžić, Hamze Škrijelja i Hamze Dolovca.

Gost današnje manifestacije bio je akademik Muhamed Filipović koji  se zahvalio na prilici da se obrati istakavši da je znanje jedino u kojem treba istrajati i na kojem treba kontinuirano raditi.

U kulturno-umjetničkom dijelu akademije učešće je uzeo učenik muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Novog Pazara, Šaban Društinac, koji je izveo “Napolitansku pjesmu” od Čajkovskog, na harmonici i studentica Departmana za filološke nauke, Amela Kačapor, koja je govorila stihove Radjarda Kiplinga.

Zahvalnice i prigodni pokloni uručeni su zaposlenima na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru za 10 godina predanog rada i zalaganja.

Prisutnima se obratio i osnivač Univerziteta u Novom Pazaru, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj u Narodnoj skupštini R. Srbije, narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić: „Ovaj Univerzitet ima više svojih odlika, jedna je tako izražena, a to je slobodoumnost. Ovaj Univerzitet zakleto baštini slobodu uma svakog studenta, svakog saradnika u nastavi i svakog profesora. Hiljade studenata i profesora koji su prošli ili su i dalje na Univerzitetu zapravo su svedoci ove vrijednosti. Ovaj Univerzitet podiže svoje studente na vrijednosti da kada završe studije postanu diplomci koji će obezbjediti jedno, dvoje ili troje radnih mjesta i da će to sebi obećavati, da će na tom standardu mjeriti kvalitet, te da će biti pokretači energije, lokomotive, a ne vagoni“.

Na kraju su dodijeljene diplome svršenicima osnovnih i master studija.

Leave a comment

×
Language