Na IUNP-u u Preševu održan skup sjećanja na život i djelo akademika Esada Mekulija

U okviru obilježavanja jubileja jednog vijeka od rođenja istaknutog albanskog i evropskog književnika Esada Mekulija, Konsultativni centar u Preševu Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru organiziralo je naučnu i kulturnu manifestaciju u kojoj su sudjelovali nastavnici, pisci i studenti.

Na skupu su, pored profesora dr Šefketa Krcića, govorili i književnik Billal Maliqi iz Preševa, zatim studenti Rina Rexhepi, Venora Latifi, Vlora Ahmeti i Egzona Kadriu kao i rukovodilac odjeljenja, profesor  Kujtim Sadriu.

            Posle izlaganja profesora Sadriua o ključnim počecima iz duhovne biogafije pisca, skupu se obratio književnik Bilall Maliqi, predsjednik udruženja Preševske doline, koji je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na skupu Universiteta u Novom Pazaru koji je posvjećen istaknutom književniku Esadu Mekuliju.  

Skup je održan u prijatnoj intelektualnoj atmosferi, a sudionici tribine, književnik Maliqi i prof. Krcić su odgovarali na veoma zanimljiva pitanja vezana za djelo i život Esada Mekulija. Istovremeno je istaknuta inicijativa da se na odjeljenju u Preševu što češće oraganiziraju ovakvi i slični skupovi koji doprinose razvoju estetske i književne komunikacije između studenata iz Preševske doline i Sandžaka.

 

Leave a comment

×
Language