Internacionalni univerzitet uzeo učešće na panelu Svjetskog dana halala

Od 2. do 4. novembra 2016. g. u Opatiji, organizirana je manifestacija „Svjetski dan halala“. Ovoj međunarodnoj manifestaciji čiji je domaćin R. Hrvatska prisustvovale su eminentne zvanice iz cijelog svijeta, ministri Turske i UAE, predstavnici Svjetske halal organizacije, mutija IZ-e u Hrvatskoj sa saradnicima, te predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Učešće su uzeli i predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, rektor prof. dr. Suad Bećirović, i prof. dr. Šemsudin Plojović.

Na otvaranju je istaknuto da ideja o Svjetskom danu halala nije nastala skoro, o halalu kao načinu boljeg života svako od nas treba svakodnedno da razmišlja, te da prenosimo ovu ideju drugim ljudima. Halal je postao univerzalni koncept koji se zalaže za zdraviji i kvalitetniji način života. U fokusu halala su dijeljenje i pomaganje, jer čovjeku pripada samo ono što daruje drugima.

Centar za halal sertificiranje ustanovio je Mešihat IZ-e u Hrvatskoj. Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, je i svečano otvorila Svjetski dan halala.

Na posljednjem panelu manifestacije „Svjetski dan halala učešće uzeli i predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Treba istaći i činjenicu da su predstavnici IUNP-a jedini izlagači iz Srbije na ovoj manifestaciji. Panelista ispred IUNP-a bio je prof. dr. Šemsudin Plojović, koji je govorio na temu: „Razvoj islamske bankarske industrije u zemljama regiona“. Moderator ovog panela bio je hafiz Edib Smolo, konsultant i trener iz Bosne i Hercegovine. Pored profesora Plojovića, panelisti su bili još i: Amel Kovačević ispred BBI banke, koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, Bermin Meškić ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i Elvis Deumić ispred „Qatari Diar Real Estate“ investicione kompanije.

Trodnevna manifestacija „Svjetski dan halala“ nakon ovog panela svečano je i zatvorena.

 

Leave a comment

×
Language