Muamer Zukorlić održao javni čas na IUNP

Povodom posljednjih događaja u vezi akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, medijskih članaka i odluka Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje R. Srbije 31.10.2016. g. održan je javni času na temu „Politika pomirenja i udar na Internacionalni univerzitet“. Javni čas je održao Muamer Zukorlić, narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Odbora za nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Zukorlić je na samom početku istakao: “Draže bi mi bilo da je povod susreta i posjete IUNP-a nešto drugo i da se događa bez povoda. Ideju pomirenja razumijemo kao vrijednost i ponudu prema kojoj definitivno niko ne može ostati ravnodušan. Na prvi pogled ovakve ideje obično prihvataju i razumiju oni koji u svojim dušama, svijesti, bići, baštne takve vrijednosti”.

Između ostalog Zukorlić je istakao: “Prvo, Univerzitet je osnovno izvorište slobode jednog naroda i njegove budućnosti, kao i izgradnje, afirmacije, unaprijeđenja elite jednog naroda. I ranije sam isticao da je jedan od ključnih problema našeg naroda lišenost elite koja bi predvodila jedan narod u svim segmentima društva. Više puta sam opservirao i historijski koliko je udara bilo na bošnjačku elitu. Dosad smo imali opstrukciju, a ovo je udar na IUNP”.

– Zato su nas ove strukture podsjetile na temelje osnivanja ovog Univerziteta i suštinske vrijednosti oko kojih smo se okupili, kaže, podsjećajući na vrijeme pokojnog premijera Đinđića koji je tad rekao: I meni treba taj Univerzitet jer nema šanse da reformišem školstvo bez ovog Univerziteta kojeg ćemo praviti na čistim vrijednostima.

I kao što su tada bili protiv, i danas su. Univerzitet doživljavaju kao fabriku svojih ličnih interesa i u svijetu monopola, mržnje i korupvije misle da mogu spriječiti nastajanje novih univerzitetskih centara gdje će ljudi afirmirati sve vrijednosti, kaže Zukorlić.

– Ovdje postoji masa koja ne da dostojanstvo i ne pristaje na mafijaške strukture. Padaju maske, pogotovo panika nastaje dolaskom Zukorlića na mjesto predsjednika Odbora jer znaju da ma kako prošao ni sna ni obroka neće žaliti da raskrinka prosvjetnu mafiju.

Ovo što su sada pokušali, a ništa nisu uradili, isprovocirali su ne samo studente, profesore, političare i sve koji vjeruju u vrijednosti.

-Dižući poruku Ja sam Univerzitet branite sebe i ono što su vam usadili roditelji. Znajte da njihova politika nema šansu da uspije osim ako vi ne odustanete, a ja to učiniti neću.

Zukorlić isitiče da je IUNP posljednje organizirano ostrvo na kojem se baštini sjeme jednog normalnog života u međuljudskim odnosima i sjeme jedne normalne Srbije koja će zašivjeti ako ovo svjetlo obasja

– Od vas se očekuje da više mislite, jer oni očekuju da se ili ne misli ili misli pogrešno. Samo slobodan čovjek, slobodne misli ne može se porobiti. U temelju nastanka ovog Univerziteta je slobodna misao.

Kad neko kaže vaša diploma je sporna, najbolji način da takve porazite i da vaša diploma sija su vaše znanje i ponašanje.

Studentima i porodicama poručuje, odgovorit ćemo kvalitetom, i to dinamičnim, ne pasivnim. Dinamika je potrebna na poljima zadataka i zaduženja i to je ključni odgovor prema njima.

Od svega toga, kaže, nema ništa jer je IUNP najvrijednije što se desilo u zadnjih 150 godina ovom narodu.

-Ne možete nervirati studente. Ko me nervira, nervirat ću ga i to duplo! Uz još jedno pravilo reciprociteta- Ko nas priznaje, priznajemo ga, ko nas ne priznaje ne priznajemo ga.

Zukorlić poručuje da je sada na Vladi i ministarstvima da se distanciraju od svih pokušaja udara na IUNP.

Svima koji prisutvuju času na kojem se oštri energija, poručuje da krenu u nova osvajanja i razvojno, kvalitetno, obrazovno.

Zukorlić je na kraju kazao da će svoj doktorat braniti na IUNP-u.

Prisutni su na kraju imali priliku postavljati pitanja na ovu temu.

Nakon javnog časa na inicijativu studenata održana je mirna šetnja od Univerziteta do gradskog bedema u znak podrške Univerzitetu i sa porukom “Ja sam UNINP”.

Leave a comment

×
Language