Na Kopaoniku otpočela međunarodna konferencija “Evroatlantske integracije – izazovi i perspektive“

28.10. 2016. g. otpočela je dvodnevna Međunarodna naučno-stručna konferencija “Evroatlantske integracije – izazovi i perspektive“ na Kopaoniku, koju organizuju Departman za pravne nauke i Departman za ekonomske nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Na konferenciji je uzelo učešće oko 50 učesnika iz Republike Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferenciju su otvorili pozdravnim govorima rektor prof. dr Suad Bećirović i dekan Departmana za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, doc. dr Aleksandar R. Ivanović, koji su u svojim govorima istakli razloge nominovanja ovogodišnje teme konferencije, kao i ciljeve koje žele ostvariti organizovanjem iste.

Konferencija je podeljena po sesijama od kojih je svaka posvećena posebnim aktuelnim oblastima u sferi Evroatlanskih integracija.

Prva sesija je posvećena krivično pravnoj sesiji u okviru koje su predstavljeni radovi koji su se ticali pitanja stvaranja tzv. Evropskog krivičnog zakonika, Međusobne saradnje u krivičnim stvarima, sa posebnim osvrtom na zakonodavstvo EU u ovoj oblasti. Zatim, pitanja Transatlanske saradnje u krivično-pravnoj oblasti, pitanja migrantske krize, pitanje terorizma i pojave tzv. islamofobije na prostoru Evropske unije, kao i pitanja dokaza i dokazivanja, sa posebnim osvrtom na slobodno kretanje dokaza na prostoru Evropske unije. 

Druga sesija je posvećena ekonomskim pitanjima u sklopu kojih su obrađene teme poput stranih direktnih investicija i privrednog rasta zemalja Zapadnog balkana, zatim harmonizacije ugovornog prava sa pravom Evropske unije, sa posebnim osvrtom na internet prodaju. Takođe, u ovoj sesiji prezentovani su radovi koji su za predmet istraživanja imali valutne krize kao savremeni oblik ekonomskih sukoba, tzv. zeleno računovodstvo u svetlu evroatlantskih integracija, pitanje potencijala Zapadnog balkana u globalnoj ekonomiji, pitanje modela pokretanja preduzečničkog poduhvata u agrobiznisu u sistemu otvorenog tržišta, pitanja finansiranja ruralnog razvoja u zemljama članicama Evropske unije i zemljama koje se približavaju Evropskoj uniji, pitanja sektora malog i srednjeg biznisa u viziji evropske ekonomije za dvadeset i prvi vek.

Nakon radnog dela upriličena je svečana večera za učesnike konferencije u sklopu koje je, na marginama konferencije, bilo razgovora o međusobnoj saradnji i zajedničkim naučno-istraživačkim projektima nastavnog osoblja sa visokoobrazovnih institutcija čiji su predstavnici uzeli učešće u ovogodišnjoj konferenciji.

Leave a comment

×
Language