Otvorena III Međunarodna izložba "Mali format 2016" na IUNP-u

III Međunarodna izložba "Mali format 2016" u organizaciji Departmana umjetnosti zvanično je otvorena danas, 20. oktobra 2016. godine, u Galeriji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Izložbu je svečano otovorio rukovodilac Departmana umjetnosti, prof. dr. Fehim Husković, i tom prilikom izrazio zadovoljstvo aktuelnom postavkom umjetničkih djela među kojima ima slika, grafika, kolaža, crteža, novih medija i drugih tehnika. Takođe, on je poželeo uspješan rad umjetnicima učesnicima kolonije “Zavičaj kao inspiracija kroz arhitekturu sandžačkih gradova” koja je otpočela 19. 10. 2016. g. i trajaće naredna četiri dana.

Zatim se prisutnima obratio jedan od izlagača i učesnik kolonije, novopazarski slikar, Muharem Radetinac Raf koji je govorio o samoj koloniji i njenim učesnicima kao i značaju koji ona ima za ove prostore.

Prisutne je pozdravio i eminentni slikar iz Makedonije Vladimir Temkov i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je po prvi put u Novom Pazaru i što ima mogućnost da izlaže svoje radove na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Predsednik Komisije koja je pregledala pristigle radove za izložbu “Mali format 2016”, prof. dr. Nehat Beqiri, pročitao je imena i čestitao autorima čiji su radovi po mišljenju svih članova komisije najbolji. Pa su se tako među najboljim radovima našli radovi sljedećih autora: Zaman Jasin iz Saudijske Arabije, Teo Vikison iz Austrije, B. Mihajlov iz Bugarske, Ayhan Cetin iz Turske, Agron Abduli iz Makedonije, Tanasis Karamitis iz Grčke.

Nakon toga, rektor Univerziteta, prof. dr. Suad Bećirović, uručio je prigodne poklone učesnicima kolonije “Zavičaj kao inspiracija kroz arhitekturu sandžačkih gradova”. Među učesnicima kolonije su: Ali Muhamed Bajraktaroglu, Turska, Ajhan Četin sa Trakojskog univerziteta, Turska, Etem Bajmak, Kosovo, Vladimir Temkov, Makedonija, Nehat Beqiri, Makedonija, Selver Kadrović, Crna Gora, Muharem Radetinac, Srbija, Ajla Melić , Srbija, Sumeja Bećović, Srbija, i Nina Šrajber, Srbija.

Posjetioci izložbe će biti u prilici da vide oko dvije stotine radova umjetnika iz trideset država svijeta. Izložba će biti postavljena narednih petaest dana u Galeriji IUNPa-a.

 

Leave a comment

×
Language