Rektor Bećirović na međunarodnoj konferenciji ICECI’15 u Sarajevu

U četvrtak, 15. oktobra 2015. godine, u organizaciji Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu počela je II Međunarodna konferencija o obrazovanju, kulturi i identitetu pod nazivom „Novi trendovi i izazovi u Europi danas“. Konferencija je okupila 140 naučnika i istraživača iz različitih naučnih oblasti kao što su pedagogija, lingvistika, književnost, umjetnost i dr.

Učesnici Konferencije su profesori i istraživači iz regiona i cijelog svijeta: Bosne i Hercegovine, Kine, Hrvatske, Mađarske, Indije, Irana, Italije, Malezije, Nigerije, Poljske, Rusije, Saudijske Arabije, Srbije, Slovenije, Turske, SAD-a i Ukrajne.

Rektor Bećirović se, govoreći o kulturi i identitetu, osvrnuo na trenutnu izbjegličku krizu i negativan odnos većine evropskih zemalja  prema izbjeglicama, istakavši da je strah prema "drugome" i samim tim nečemu nepoznatom, glavni uzrok mržnje koju upravo vidimo. On je naglasio da je upravo uloga univerziteta i akademskih građana da spriječe ove negativne pojave ukazujući i objašnjavajući različite kulture, običaje i narode.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja konferencije, skupu su se obratile ugledne zvanice: savjetnica Federalne ministrice nauke i sporta, Sanela Kuko, kao i rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu.

Glavne uvodničare i goste ove Konferencije primio je rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu koji je sa njima kratko razgovarao u prostorijama Rektorata. 

 

Leave a comment

×
Language