Godišnjica rada Visokoškolske nastavne jedinice u Nišu

Na današnji dan,2003. godine, svječano je otvoreno i počelo sa radom, tadašnje Naučno nastavno odjeljenje u Nišu. Ovo je bila prva u nizu VŠJ koja je počela sa radom godinu dana nakon otvaranja Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Glavna odlika ove VŠJ, a ujedno i IUNP-a, je to što je dopunila ponudu u sferi visokog obrazovanja u Nišu i okolini i jednim pionirskim poduhvatom mladima ponudila mogućnost za nastavak kvalitetnog obrazovanja u profesijama koje su im do tada bile nedostižne.

Tako je, u sklopu tadašnjeg Departmana za humanističke nauke, po prvi put u Nišu osnovan smjer za Žurnalistiku, a u sklopu Departman za umjetnost,na smjeru Primjenjene umjetnosti, osnovani su Dizajn modne kreacije i Dizajn enterijera. Godinu dana kasnije, opet u sklopu tadašnjeg Departmana za humanističke nauke, osnovan je smjer za Diplomatiju i međunarodne odnose. Nakon toga je, 2006. godine,osnovana Katedra za filmsku i pozorišnu umjetnost na kojoj su predavanja držali najrenomiraniji djelatnici iz ove oblasti iz regije.

 

Leave a comment

×
Language