Na VŠJ u Nišu održana godišnja izložba apsolvenata Departmana umetnosti

Na Visokoškolskoj nastavnoj jedinici u Nišu u periodu od 25.02.2015. g. do 02.03.2015. g. održana je godišnja izložba apsolvenata Departmana umetnosti. Studenti su se predstavili svojim samostalnim projektima iz oblasti dizajna tekstila, modnog dizajna, kompjuterske grafike, zidnog slikarstva, kompjuterskog oblikovanja enterijera.

Kao i proteklih nekoliko godina, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru uspešno radi na afirmaciji mladih umetnika i omogućava im da iskažu svoje kreativne ideje. Izložbu je pratila i modna revija na kojoj su predstavljeni radovi studenata sa smera za Dizajn i modnu kreaciju. Svečano otvaranje izložbe održano je u sredu, 25. 02. 2015. g.

Praćenjem trendova u dizajnu tekstila i mode, studenti odseka za dizajn i modnu kreaciju, komponovanjem likovnih elemenata dizajnirali su gotove tekstilne proizvode. Kompozicije u tekstilu dobijene su pačvork tehnikom (patchwork ), unikatnim slikanjem na tekstilu-batik tehnikom, primenom štampe u dizajnu tekstila (rotaciona, digitalna i sito štampa ), kao i primenom istih kroz zadatak mix-media. Imajući u vidu kompleksnost modnog dizajna počev od ideje, inspiracije preko skica, idejnih rešenja, tehničkih crteža i realizacije, studenti su prošli kroz proces dizajniranja i proizvodnje industrijskih i unikatnih odevnih predmeta, što će predstaviti u vidu izložbe i modne revije.

Kroz primere dizajna enterijera, poslovnog ili stambenog,enterijera radnog prostora, knjižare, restorana, Doma kulture ili galerije, radovi studenata formulišu preliminarni koncept dizajna koji je prikladan, funkcionalan i estetski. Student  razvija i prezentuje finalno rešenje za dizajn koristeći adekvatne prezentacione medije. Ključni atributi studentskih radova enterijera su: funkcionalno planiranje,  izbor odgovarajućeg materijala i razumevanje osnovnih likovnih elemenata.

Učešće su uzeli studenti Mitrović Slobodan, Najdenov Nena, Dikić Danko, Blagojević Danica, Babić Zorana, Jelena Popović sa smera za dizajn i modnu kreaciju i Cvetković Jovana, Đorđević Igor, Golubović Ivana, Ilić Jana, Ilić Violeta, Ilić Vladimir, Marković Dragan, Milojević Ana, Stojković Dušan, Janković Marko sa smera dizajn enterijera.

 

Leave a comment

×
Language