Okončane aktivnosti u sklopu projekta „Gradimo mostove a ne zidove: uloga univerziteta u izgradnji m

Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru je u zimskom semestru akademske 2014/2015 godine nastavio sa realizcijom projekta “Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira” u saradnji sa Helsinškim komitetom iz Norveške.

Nastavak realizacije projekta ogledao se u organizovanju kursa iz predmeta “Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje”, za svršenike osnovnih studija, studente uz rad, te zaposlene u obrazovnim, vaspitnim, socijalnim, verskim i institucijama, organima lokalne samouprave, nevladinim organizacijama, novinarskim agencijama i sl., odnosno za sve koji žele da usvoje osnovna znanja iz oblasti interkulturalnim razumijevanja, zaštite ljudskih prava, mirnog rešavanja konflikata, izgradnje mira a u cilju razvijanja svijesti o ulozi i značaju ovih vrednosti u jednom društvu, kao i zaštiti i promociji istih. Kurs je pohađalo 20 polaznika. Predavači su bili eminentni profesori i stručnjaci iz različitih oblasti kako iz Srbije tako iz inostranstva.

Pored nastave u sklopu kursa realizovane su i razmene studenata u okviru kojih su studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru posetili studente Univerziteta iz Tuzle, dok su studenti Univerziteta iz Prištine posetili studente Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Napominjemo da se ovaj projekat na Internacionalnom univerzitetu i partnerskim univerzitetima iz zemlje i okruženja realizuje od letnjeg semestra akademske 2012/2013 godine. U prethodne tri godne na Internacionalnom univerzitetu više od 150 polaznika pohađalo je nastavu iz predmeta Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje.

U narednom periodu će za sve polaznike kursa biti organizovana svečana dodela sertifikata od strane Helsinškog komiteta iz Norveške i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Leave a comment

×
Language