Svečano otvorena II međunarodna konferencija na IUNP

U organizaciji Filološkog društva Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i Departmana za filološke nauke dana, 7. 11. 2014. G., svečano je otovorena II Međunarodna konferencija o jeziku, kulturalnim i književnim studijama. 

Konferencija se održava pod radnim nazivom Balkanska kulturna prožimanja kroz filološku i sociološku dimenziju u 20. i 21. stoljeću gdje su aktivno sa svojim naučnim radovima učešće uzeli više od 35 eminentnih profesora i stučnjaka iz zemlje i regiona. 

Na samom početku prisutne je pozdravio i Konferenciju otvorio rektor, prof. dr. Suad Bećirović, koji je tom priliko istakao da se Internacionalni univerzitet osim kvaliteta u samom nastavnom procesu bavi i kvalitetnim naučnim istraživanjima koja za posljedicu imaju inovacije u nauci. Također, rektor je naglasio značaj same teme Konferncije, te značaj upoznavanja kultura i jezika kako bismo živjeli jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Rektor je na kraju svog izlaganja učesnicima poželeo sreću u radu Konferencije. Nakon toga, prisutnima se obratio i rukovodilac Departmana za filološke nauke, doc. dr. Jahja Fehratović, koji je u ime Departmana poželeo dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što će prisutni imati priliku da čuju najrazličitije aspekte balkanskih preplitanja kako bismo pronicanjem u neke od suštinskih stvari  doveli do toga da šira zajednica razumije nas same. On se također zahvalio koordinatorki Filološkog društva, prof. dr. Ameli Lukač Zoranić,  na podršci i partnerstvu u organiziranju ove Konferencije.

Nakon svečanog otvaranja odrćano je i plenarno predavanje prof. dr. Marije Krivokapić i Neila Diamonda na temu: “Neotkrivena Crna Gora Divova i Pantera”.

Zatim je nastavljen rad po sesijama gdje je prvom sesijom predsjedavala prof. dr. Marija Krivokpić, a drugom prof. dr. Šemsudin Plojović.

Rad Konferencija biće nastavljen i sutra, 8.11. 2014.g., kada će izlagači prezentovati svoje radove, a zatim će biti donijeta i zaključna razmatranja.

 

GALERIJA

 

Leave a comment

×
Language