Studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru u poseti Filozofskom fakultetu u Tuzli

U sklopu projekta Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira, u perodu od 09. do 11. oktobra 2014. godine, realizovana je razmena studenata u okviru koje su studenti Internacionalnog univerzitata u Novom Pazaru posetili Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli.

Studentima Internacionalnog univerzitata u Novom Pazaru dobrodošlicu su, zajedno sa svojim studentima, poželeli doc. dr  Enes Osmančević i doc. dr Erna Lučić, profesori Filozofskog fakulteta u Tuzli i koordinatori programa „Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira“ na pomenutom fakultetu. Nakon pozdravnog govora koordinatora iz Tuzle, prisutnima se obratila profesorica Amela Lukač-Zoranić, akademski koordinator projekta na IUNP-u, koja se tom prilikom zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i u to ime uručila poklon domaćinima, umetničku sliku rad studenata IUNP-a. Prvi radni dan razmene započeo je predavanjem prof. dr Amele Lukač Zoranić, na temu „Interkulturalno obrazovanje kao nužnost današnjice”. Nakon predavanja profesorice Lukač-Zoranić, studenti iz Tuzle i Novog Pazara imali su zajedničku radionicu u vidu kafe dijaloga koju su vodili profesori Enes Osmančević i Erna Lučić. Kafe dijalog je imao za cilj razmenu mišljenja po pitanju interkulturalnog obrazovanja, obrazovanja za mir, pravičnog obrazovanja, prevazilaženja predrasuda, poštovanja različitosti, izgradnje pomirenja, kao i pitanja na koji način univerziteti, odnosno univerzitetski profesori i studenti mogu doprineti izgradnji mira u regionu.

Sledeće predavanje održao je prof. dr Duško Radosavljević, redovni profesor Fakulteta za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić iz Novog Sada koji je govorio na temu “Fašizam – nekad i sad”.

Poslednjeg dana razmene predavanje za studente oba univerziteta održao je doc. dr Aleksandar R. Ivanović na temu “Rešavanje slučajeva ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije kao preduslov za izgradnje poverenja”.

Osim radnog dela u vidu pohađanja predavanja, razmena studenata je sadržala i neformalni deo koji se ogledao u zajedničkom druženju studenata kao i u upoznavanju studenata sa kulturno istorijskim znamenitostima Tuzle.

Leave a comment

×
Language