Panel diskusija Obrazovanje u integrisanoj Evropi na IUNP

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru saziva međunarodni panel pod nazivom: Obrazovanje u integrisanoj Evropi.

Panel ima za cilj da inicira istraživanje trenutne konceptualizacije obrazovanja u integrisanoj Evropi i odraze ove konceptualizacije u različitim diskursima u / o obrazovanju u integrisanoj Evropi: nacionalne nasuprot međunarodnim, institucionaliziranim, konceptualizacije u medijima, kao i u lokalnim i individualnim diskursima pojedinaca.

U okviru ovog općeg tematskog klastera pozdravljamo naučne doprinose korištenjem bilo teorijskog okvira i / ili metodološkog pristupa i podstičemo istraživački dijalog/e unutar i izvan granica ove discipline kao i geografske i geopolitičke granice okvira obrazovanja u integrisanoj Evropi.

Želimo da ispitamo različite dimenzije obrazovanja unutar EU i njegove diskurzivne manifestacije i poglede na njegovu društvenu i kulturalnu ukorijenjenost. Mi smo zainteresirani za to kako političke realnosti, uključujući i razne tenzije u vezi sa nacionalizmom, i socio-ekonomske promjene, oblikuju utjecaj obrazovanja na identitet pojedinca kao i na politike identiteta. Bez sumnje tu postoji i jedna međuljudska i institucionalna dimenzija.

Stoga će panel obuhvatiti i diskurs svakodnevne interakcije i komunikacije kao i kulturnih artefakata i društvene konstrukcije.

Konačno, namjera nam je da pogledamo ulogu obrazovanja u promociji interkulturalnog dijaloga i multikulturalne pismenosti, kao i da identifikujemo i procjenimo ulogu obrazovanja u formiranju identiteta pojedinca, da razmotimo sugestije za i protiv okvira EU obrazovanja, da ukažemo na posebnosti unutar EU obrazovanja, da prepoznamo utjecaj EU na obrazovanje kao i utjecaj obrazovanja na EU integracije.

Ideja iza panela, međutim, je da okupi različite perspektive o tome kako se prožimaju obrazovanje u EU i EU integracije.

Naučnici će doprineti svojim originalnim i inovativnim radovima na mapiranju koncepta i značaja obrazovanja u EU kao i uloge obrazovanja u EU integracijama, s posebnim naglaskom na eurointegracijske i procese pridruživanja kao i njihova prožimanja koja dramatično utiču na život ljudi.

Uvodničar: prof.dr. Marcel VAN DE VOORDE, Savjetnik za visoko obrazovanje u EU

Drugi učesnici panela su visoko pozicionirani zvaničnici i profesori u oblasti visokog obrazovanja ili institucija u privatnom vlasništvu iz cijele regije i oni će govoriti o iskustvima iz ustanova iz kojih potječu. Neki od njih su:

1. Prof. dr. Tarik Obralić – Univerzitet Travnik, BiH – profesor

2. Prof. dr. Refik Šećibović-Visoka škola za turizam i menadžment, Konjic, BiH – osnivač

3. Prof. dr. Enver Halilović – Univerzitet u Tuzli, Tuzla, BiH – rektor

4. Prof. dr. Radmilo Todosijević – Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, Srbija – profesor

5. Prof. dr. Mevlud Dudić – Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, Novi Pazar, Srbija – profesor

6. Prof.dr. Senad Bušatlić – Internacionalni univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH – prorektor za obrazovanje

 

Zvanični jezici panela su: Engleski, bosanski i srpski jezik.    

Datum održavanja:

31.3.2014.godine sa početkom u 10.30h

Mjesto održavanja:

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru

 

Leave a comment

×
Language