IUNP dodijelio počasni doktorat

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u ponedjeljak, 31.03.2014.g., dodijeljen je počasni doktorat  “Doctor honoris causa” prof. dr. Marcel Van de Voordu, savjetniku za visoko obrazovanje u EU.

Počasni doktorat prof. Van de Voordu uručio je rektor, prof. dr. Suad Bećirović. Tom prilikom prisutnima se obratio prof. Van de Voorde koji je srdačno zahvalio na ukazanoj časti.

Komisija u sastavu prof.dr. Mevlud Dudić, prof. dr. Enver Halilović i prof. dr. Radmilo Todosijević podnijela je izvještaj u kojem sa zadovoljstvom predlaže Senatu da prof. Van de Voordu bude dodijeljen počasni doktorat. U Izvještaju komisije se navodi da je osnovne i doktorske studije iz oblasti industrijskog, hemijskog i nuklearnog inžinjeringa okončao na univerzitetima u Belgiji i Francuskoj. U svojoj bogatoj akademskoj karijeri bio je suosnivač i profesor Industrijske škole inženjerstva u Hobokenu, vanredni profesor Katoličkog univerziteta Louvain, gostujući profesor na Državnom Univerzitetu, Gent, počasni profesor na Univerzitetu Tehnologije, Delft i gostujući profesor na priznatim univerzitetima u Europi, SAD-u, Japanu i Kini. Naučnu karijeru je otpočeo 1965. godine u CERN-u gdje je bio šef odjela tehnologije a kasnije i naučni savjetnik ove direkcije; upravljao je Udruženim istraživačkim centrima EU te programima EK kao što su: COST, EUREKA, ERASMUS, TEMPUS, Marie Curie, Bolonjska deklaracija; gostujući profesor Max Planck instituta – Stuttgart razlikuje gostujući profesor; direktor istraživanja Privatne radioterapijske ordinacijeza rak BRACA u Zeven-u; naučni savjetnik predsjedavajućeg Upravnog odbora DESY (Deutsches Elektronen – Synchrotron); specijalni savjetnik izvršnog  predsjednika za evropske politike i poslove IMEC-a. Član je naučno – istraživačkih savjeta i upravnih odbora Belgijskog nacionalno – istraživačkog vijeća; Belgijskog nuklearno- istraživačkog centra; nacionalnog istraživačkog vijeća Francuske; nacionalnog istraživačkog vijeća Italije; nacionalnog istraživačkog vijeća Španije; Međunarodne agencije za energiju – IEA u Parizu; Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu, Austrija; Savjetnik vladinim i industrijskim istraživačkim vijećima u Evropi; NATO borda za istraživanje i tehnologiju; član Akademije za inžinjering, Bratislava; član radne grupe visokih predstavnika "Evropska komisija za istraživanje" i "EK – Univerzitetsko obrazovanje".

Osim toga on je i gostujući predavač na mnogim međunarodnim naučnim / industrijskim konferencijama; član uredništava i član mnogih međunarodnih stručnih društava .

Profesor Van de VOORDE ima četrdeset godina iskustva u visokom obrazovanju, istraživanju i upravljanju u evropskim istraživačkim organizacijama.

On je veliki promoter istraživanja i tehnologije i industrijske inovacije u zapadnoj i istočnoj Evropi, SAD-u i Japanu; ima bliske kontakte sa univerzitetima, nacionalnim istraživačkim centrima i industrijom u svim evropskim zemljama i međunarodnim organizacijama.

 Inače, ovo je drugi počasni doktorat koji je uručen od strane IUNP-a za dvanaest godina postojanja. Prvu diplomu počasnog dokotora nauka iz oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru ponio je 2009. god. njegova ekselencija Jelko Kacin, izvjestilac Evropske Unije za Srbiju

 

GALERIJA SLIKA

 

Leave a comment

×
Language