UČEŠĆE NA “ŠKOLI EKOLOŠKOG PRAVA“

Osam studenta Departmana za pravne nauke Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru predvođeni asistentom mr Rejhanom R. Kurtovićem pohađali su jednodnevnu školu ,,Ekološkog prava“ u Kragujevcu. Oni su zajedno sa svojim kolegama sa Pravnog fakulteta u Nišu, Pravnog fakulteta u Beogradu, Pravnog fakulteta u Kragujevcu i Prirodnomatematičkog fakulteta u Kragujevcu imali prilike steći nova znanja iz oblasti Ekološkog prava i implementacije  Arhuske konvencije u pravnom sistemu Republike Srbije.

Skup su otvorili svojim obraćanjima: Olivera Zurovac Kuzman, savetnica, Odeljenje za demokratizaciju, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju – Misija u Srbiji i Srđan Matović, menadžer projekta “Arhus centra“ Kragujevac.

Posle uvodnih reči Doc. dr Mirijane Drenovak Ivanović, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i rukovodica „Škole ekološkog prava“, studentima se obratio mr. Rejhan R. Kurtović, koji je iskazao zahvalnost orgnizatorima skupa na pozivu i izrazio zadovoljstvo što studenti Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru imaju priliku da budu polaznici „Škole ekološkog prava“, i da zajedno sa svojim kolegama iz Kragujevca, Niša i Beograda slušaju predavanja od eminentnih profesora i stručnjaka iz oblasti ekološkog prava i zaštite životne sredine. Potom je mr. Kurtović govrio o potencijalnima sa kojim raspolaže IUNP i pozvao organizatore da „Školu ekološkog prava“ organizuju i na IUNP-u. Njegovo dalje izlaganje odnosilo se na sam predmet Ekološkog prava, domete Arhuske konvencije u Srbiji i ostalu zakonksu regulativu iz oblasti ekologije.

Predavači ove škole bili su i:

  • Tina Janjatović, folcal point, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine,
  • Darinka Radivojević, savetnica generalnog direktora Instituta „Kirilo Savić“
  • Sreten Đorđević, advokat

Najvažnije teme bile su: Arhuska konvencija – prvih 15 godina; Primena Arhuske konvencije u Republici Srbiji; Arhus centri u  Republici Srbiji – dosadašnja iskustva; Pravo na pristup ekološkim  informacijama; Pravo na pravnu zaštitu u ekološkim stvarima; Arhuska  konvencija pred Evropsim sudom za ludska prava – novija sudska praksa; Bezbednost u oblasti energetike i zaštite životne sredine; Sudska praksa u  oblasti zaštite životne sredine i dr.

Po okončanju predava na ,,Školi ekološkog prava” svi polaznici škole dobili su i posebne sertifikate iz oblasti Ekološkog prava.

Nakon toga, studenti IUNP-a su sa kolegama sa PMF-a u Kragujevcu posetili Institut za biologiju i ekologiju PMF, gde su imli prili videti eksponate Centra za konzervaciju biodiverziteta kopnenih voda (ex situ, in situ) i ribarstva na otvorenim vodama.

Na kraju poste Kragujevcu, student IUNP su posetili spomen park “Šumarice”.

 

GALERIJA SLIKA

 

Leave a comment

×
Language