Edukativna posjeta Sarajevu

Studenti Departmana filoloških nauka u pratnji svog rukovodioca bili su u dvodnevnoj edukativnoj ekskurziji u Sarajevu 27. i 28. maja 2015. godine. U zgusnutom programu uspjeli su da obiđu niz važnih institucija i prisustvuju nekolicini bitnih događaja.

Studenti su posjetili Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu  gdje ih je primio direktor prof. dr. Alen Kalajdžija sa svojim saradnicima i upoznao sa historijatom, dosadašnjim rezultatima i  daljem djelovanju ove naučne isntitucije od najvećeg značaja u Bosni i Hercegovini.

Također su imali priliku da se na kratko upoznaju i sa prof. dr. Mashom Belyavski-Frank istraživačom bošnjačke usmene lirike iz Sjedinjenih Američkih Država koja boravi na istraživačkom projektu na Institutu za jezik.

Istoga dana studenti su posjetili sjedište bošnjačkih institucija (BANU, SBK i BNF) gdje ih je primio predsjednik Svjetskog Bošnjačkog Kongresa, emeritus resul-ulema akademik prof. dr. Mustafa ef. Cerić. Akademik Cerić je sa studentima u razgovoru, upoznavanju i razmjeni iskustava proveo preko sahat vremena.

U 19 h studenti su bili u obilazak Sarajeva, i na nauzvišenijem mjestu Zmajevac, lokaitet Vidikovac, uživali u najljepšoj panorami grada. 

28. 5. 2015. godine, studenti su posjetili Filozofski fakultet u Sarajevu i prisustvovali otvaranju Drugog  bosanskohercegovačkog slavističkog kongresa na kom je učestvovalo 220 naučnika iz 22 zemlje i sa 4 kontitenta. Također su u pratnji domaćina prof. dr. Sanjina Kodrića obišli zgradu Fakulteta.

Istog dana studenti su posjetili i Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu gdje su ih dočekali saradnici ovo prestižne naučne institucije i upoznali sa njenim postojanjem i značajem.

Također su posjetili Gazi Husrev-begovu bibloteku, bili u prilici da posjete  muzej, odjeljenje za restauraciju knjiga i glavni depo bibilotečkog fonda na evropskim jezicma.

Svoj istraživački pohod nastavili su u Vijećnicu, gdje ih je ljubazni kustos upoznao sa historijatom ove značajne sarajevske institucije te su posjetili i njezin muzej.

Nakon kratkog obilaska Vrela Bosne, studneti su svoju prvu edukativnu eksurziju završili posjetom muezju Tunel spasa i u pratnji kustosa kapetana Haruna Hodžića doživjeli Sarajevo 1992-1995. godine.

 

Leave a comment

×
Language