Rukovodilac Centra za preduzetništvo i inovacije doc. dr. Dženis Bajramović prisustvovao je konsultativnom sastanku “Pametni Regioni Srbije” koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Rukovodilac Centra za preduzetništvo i inovacije doc. dr. Dženis Bajramović prisustvovao je konsultativnom sastanku “Pametni Regioni Srbije” koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Sastanak se ticao davanja savjeta u vezi sa izmjenama Strategije Pametne Specijalizacije Srbije (4S).

U sklopu sastanka učestvovali su akteri iz četiri sektora u regionu Novog Pazara: privrede, akademije, lokalne samouprave i civilnog sektora, gdje su iskazali svoju upoznatost sa temom pametne specijalizacije kao i o kvalitetu i učestalosti međusektorske saradnje, poput predstavnika JKP Gradske čistoće, Razvojne agencije Sandžaka SEDA i predstavnika civilnog sektora i Univerziteta u Novom Pazaru.

Doc.dr. Dženis Bajramović je istakao važnost da budući programi Fonda za inovacije (kao stuba 4C strategije) budu definisani prema regionalnom faktoru, a ne na nivou cjelokupne države, odnosno da određena sredstva budu regionalno opredjeljena zbog velikih dispariteta u regionalnoj razvijenosti između različitih dijelova Republike Srbije kako bi se dala šansa što ravnomjernijem razvoju naše zemlje.

Također je istakao važnost Univerziteta u Novom Pazaru, kao spone između privrede i nauke i ukazao kako se isti proces odvija kroz Centar za preduzetništvo i inovacije, ali je ukazao i na značaj Univerziteta u Novom Pazaru u oblikovanju novih zanimanja u skladu sa kretanjem tehnologije i inovacija (vještačka inteligencija i robotika). Za konkretnu strategiju 4S doc. dr. Dženis Bajramović je dao sugestiju da se obavezno kao jedan od stubova razvoja prehrambene industrije i turizma uzme Halal standard zbog ogromnog finansijskog potencijala koje imaju tržišta arapskih i muslimanskih zemalja i potencijalni dolazak turista iz tog regiona.

×
Language