Studenti Departmana za umjetnost na Prvoj manifestaciji IFIB-Italian Fashion in Belgrade (Italijanska moda u Beogradu)

Studenti Departmana za umjetnost na Prvoj manifestaciji IFIB-Italian Fashion in Belgrade (Italijanska moda u Beogradu).

Reviji su ispred Univerziteta prisustvovali prorektorica za nastavu, prof.dr. Amela Lukač-Zoranić, rukovodilac Departmana za umjetnost prof.dr. Samir Ljajić, prof.dr. Džemil Bektović, prof. Jasmina Pantelić i prof. Emina Ćorić.

Događaj je otvoren konferencijom za novinare u rezidenciji ambasadora Italije, a manifestacija je posvećena promociji italijanske mode u Srbiji.

U okviru ove inicijative , koju je osmislila i realizovala Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Srbiji i agencijom “Fabrika”, od aprila do juna biće organizovani brojni događaji posvećeni modi.

IFIB namjerava da javnosti u Srbiji predstavi italijansku modnu industriju iz različitih uglova: pozorište i muzika, radionice i seminari, tradicija i ručni rad, održivost i inovacije, modne revije, osnaživanje žena, dizajn, film.
Manifestacija je otvorena 26. aprila gala koncertom u Narodnom pozorištu posvećenom modnom kreatoru Renatu Balestri, sa originalnim kostimima koje je kreirao za Beogradsku operu.

U nastavku je predviđena izložba “Italija u modi” koju je priredio Stefano Dominela, na kojoj će biti izloženo 50 kultnih haljina italijanske mode. Ove haljine će tokom trajanja izložbe biti protagonisti u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će biti prikazano nekoliko filmova u kojima su nošene, koje su ih učinile dijelom historije mode i filma. Također su programom predviđene modne revije “Dress for Success” i “Patrizia Pepe”, radionice posvećene italijanskoj tradiciji i ručnom radu, 18.maja “Salon izuzetnosti “ na temu italijanskog krojačkog zanata i 06. juna seminar posvećen ulozi porodica Versače i Dona dale Rose u modi i umjetnosti.

Tema revije i cjelokupnog konteksta mjeseca dizajna u organizaciji ambasade Italije je osnaživanje žena, inkluzivnost, održiva modaiI tehnologija novih materijala. Ova grupa dizajnera pozvana je sa ciljem povezivanja dvije države, Italije i Srbije, njihove tradicije, kulture, dizajna i mode.

×
Language