Univerzitet u Novom Pazaru u saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost organizovao okrugli sto “Interkulturalno razumijevanje – faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”

Univerzitet u Novom Pazaru u saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost organizovao okrugli sto “Interkulturalno razumijevanje – faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”

Događaju su u velikoj sali Univerziteta prisustvovali stručnjaci za bezbjednost iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, univerzitetski profesori, vjerski dostojanstvenici i studenti. Ovaj skup je jedinstven primjer saradnje stručnjaka za bezbjednost iz dvije susjedne zemlje u cilju promocije mira i sigurnosti na Balkanu.

Okrugli sto je otpočeo potpisivanjem sporazuma o saradnji između Univerziteta i Instituta, koji su potpisali rektor Univerziteta, prof.dr. Bećirović i direktor Instituta, prof.dr. Trifunović.

Skupu se pozdravnim govorom obratio rektor, prof.dr. Suad Bećirović koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da je baš Univerzitet u Novom Pazaru domaćin ovakvog skupa. U nastavku su se obratili predsjednik Pododbora za nauku i visoko obrazovanje, prof.dr. Jahja Fehratović i zamjenik predsjednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Aleksandar Marković.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, dr. Mevlud Dudić je kazao da je prema Božijoj objavi u različitostima bogatstvo i da nas sve objave savjetuju na međusobno upoznavanje, povezivanje i suživot, u cilju potpomaganja u dobru i prijateljstvu.

Prof.dr. Darko Trifunović je govorio na temu: „Bezbednosne pretnje i rizici na jugoistoku Evrope: Srpsko-bošnjački bezbednosni forum za pomirenje i rešavanje kriznih situacija“ i istakao je da treba raditi na povjerenju između naroda u cilju dolaženja do konačnog i trajnog rješenja i mira između bratskih naroda na Balkanu.

U nastavku prve sesije su uslijedila obraćanja na konkretne tematske oblast i to:

Prof. dr Muamer Nicević „Prepreke multikulturalnosti kao pretnje miru i stabilnosti“

Jovan Damjanović, „Srbi, Bošnjaci i Romi u Republici Srbiji“

Prof. dr Želimir Kešetović – „Krizno komuniciranje u kontekstu srpsko-bošnjačkih odnosa“

Doc. dr Ferid Bulić “Međuvjerski dijalog kao ključni faktor za pomirenje naroda na Zapadnom Balkanu”

U drugoj sesiji su se obratili profesori sa naučnim radovima na temama:

Prof. dr Enver Međedović „Dobri međususedski odnosi u cilju stvaranja bezbednosnih zajednica“

Prof. dr Sandi Dizdarević „Zajednički globalni sigurnosni izazovi i rizici Srbije, BiH, CG, RH, SM, uz primjenu zajedničkog, prijateljskog i sigurnosnog koncepta za smanjenje rizika i rešavanja kriza”

Doc. dr Samra Dečković „Interkulturalno obrazovanje – nužnost današnjice“

Pukovnik (penz.) Boško Zorić „Vojska Srbije kao činilac bezbednosti svih građana Republike Srbije“

Na kraju skupa je uslijedila diskusija sa pitanjima i odgovorima gdje je zaključeno da mir na Balkanu nema alternativu i da je mir i stabilnost jedini put koji obezbjeđuje prosperitet narodima jugoistočne Evrope.

×
Language