Održan Okrugli sto, na temu: “Vladavina prava u XXI vijeku sa posebnim osvrtom na bezbjednosnu krizu i stanje ljudskih prava u međunarodnoj zajednici”

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru 20.05.2022. godine održan je Okrugli sto, na temu: “Vladavina prava u XXI vijeku sa posebnim osvrtom na bezbjednosnu krizu i stanje ljudskih prava u međunarodnoj zajednici”, u organizaciji Departmana za pravne nauke.
Okrugli sto su otvorili prorektorica za nastavu, prof.dr. Amela Lukač Zoranić i rukovodilac Departmana za pravne nauke, doc.dr. Samra Dečković.
Plenarni izlagač na Okruglom stolu bio je prof.dr. Abramo A. Chabib, izvršni direktor Italijanske diplomatske akademije, koji je istakao značaj ljudskih prava, posebno u trenutku bezbjedonosne krize sa kojom se suočava međunarodna zajednica, kao i na značaj diplomatskog djelovanja. Dr. Chabib je dodatno istakao da je za ljudska prava od izuzetne važnosti djelovanje ne samo međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije i Evropska unija, već i djelovanje visokoškolskih ustanova. Dr. Chabib je zaključio da je Okrugli sto jedan od načina djelovanja i da ne to početak saradnje između UNINP-a i Italijanske diplomatske akademije, te da se očekuje nastavak saradnje, prije svega u vidu realizacije Erasmus+ prakse studenata.
Učešće na Okruglom stolu uzeli su istraživači iz zemlje i zemalja regiona, čiji radovi će biti objavljeni u časopisu Departmana za pravne nauke “Pravne teme”.
Na kraju je otvorena diskusija u kojoj su učestvovali profesori i studenti, na kojoj je rukovodilac Departmana za pravne nauke, doc.dr. Samra Dečković zaključila da je više nego ikada ranije, u uslovima učestalih i brojnih bezbjednosnih kriza i sve različitijih oblika ugrožavanja bezbjednosti, neophodan snažan i brz odgovor države i, posebno, pravne struke, u uspostavljanju novih i unapređenju postojećih mehanizama kontrole ostvarivanja ljudskih prava.
×
Language