Svečanom akademijom i dodjelom diploma obilježeno 20 godina od osnivanja Univerziteta u Novom Pazaru

Svečanom akademijom i dodjelom diploma svršenim studentima osnovnih i master studija danas, 04. 05. 2022. godine obilježen je Dan Univerziteta i 20 godina od osnivanja.
Svečanoj akademiji prisustvovale su visoke zvanice, predstavnici kabineta predsjednika R. Srbije, predstavnici Vlade i ministarstava R. Srbije, predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predstavnici ambasada, akademici, predstavnici obrazovnih institucija iz zemlje i zemalja u regionu, predstavnici gradova i opština, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Na Akademiji je istaknuto da je danas 20 godina od dana kad je grupa intelektualaca predvođena rahmetli akademikom muftijom Muamerom Zurkorlićem odlučila da ovaj dio naše zemlje krene putem znanja, obrazovanja i izvrsnosti.

Na Svečanoj akademiji je proučena Fatiha i pogledana biografija u čast, rahmetli akademika muftije, Muamera Zukorlića, osnivača Univerziteta u Novom Pazaru.

Prisutnima se obratio rektor, prof. dr. Suad Bećirović, koji je u svom obraćanju čestitao diplomantima i istakao da je cilj ovog univerziteta kvalitetan ambijent, od materijalne opremljenosti do kvalitetnih profesora i da studenti mogu usavršiti svoja znanja i vještine u šta se možemo uvjeriti svakog dana kada studenti postižu vrhunske rezultate na različitim poljima.

Prisutnima su se obratili ispred Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, državni sekretar prof. dr. Ivica Radović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, akademik Refik Šećibović i predsjednica Studentskog parlamenta, Nikolina Milunović.

Uručene su zahvalnice zaposlenima za 20 godina rada na Univerzitetu koji su svoj radni vijek proveli na Univerzitetu od osnivanja, kao i zaposlenim koji na Univerzitetu rade 10 godina.

Prisutnima se obratila predsjednica Univerziteta i pomoćnica ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr. Elma Elfić Zukorlić, koja je u svom obraćanju uputila čestitke svršenicima osnovnih i master studija i naglasila: „Poštovani i dragi diplomanti, nemojte nikada zaboraviti da ste vi rasadnik i nukleus ovog društva, da ste vi pokretač novih društvenih, ekonomskih i političkih promjena, i da od vas zavisi naša budućnost, ali da ne zaboravite i koliku odgovornost nosite. Budite hrabri, ustrajni i dostojanstveni u svemu što radite jer, iako vama to danas ne izgleda tako, prave borbe tek predstoje. Iz svih ti izazova želim da izađete kao pobjednici naučeni da jedna izgubljena bitka nije i izgubljeni rat. Zahvalnost dugujemo i roditeljima koji su tokom svih ovih godina, bez obzira na teške trenutke kroz koje je prolazio Univerzitet, sve ovo vrijeme ostali vjerni ovom Univerzitetu i svoju djecu povjeravali nama, vjerujući u naš rad i kada je on bio osporavan. Na taj način davali su nam snagu za opstankom i jačanjem unutrašnjeg kvaliteta, ali ujedno budili prkos da se ovog univerziteta nikada nećemo odreći“.

Ona je u svom obraćanju govorila o osnivaču Univeziteta, rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću: „Bez obzira na njegovu preranu smrt taj svetionik se nije ugasio, njegova svjetlost izvire iz svih vas, svih nas koji ćemo pronositi njegovu viziju, misiju, ideju jer je on kroz neizemjeran doprinos u obrazovanju u nama izgradio nove svetionike za buduće generacije koje dolaze. Poštovani naš akademiče, naš uvaženi muftijo znam i osjećam da bi se danas ponosio svojim najvećim vakufom, ne ovom velelepnom zgradom koja se nalazi ispred nas već upravo ovim mladim slobodnim ljudima kojima si upalio svjetlo znanja i dostojanstva“.

Nakon obraćanja rukovodioci Departmana uručili su diplome svršenim studentima osnovnih i master studija.

×
Language