Univerzitet je institucija gde se glas žena čuje Potpisan protokol o saradnji između Univerziteta i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost

Na Univerzitetu u Novom Pazaru je danas, 08. 04. 2022. godine, upriličen prijem za potpredsjednicu Vlade i predsjednicu Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, prof. dr. Zoranu Mihajlović. Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra prosvjete i profesorica na Departmanu za ekonomske nauke, prof. dr. Elma Elfić Zukorlić i rektor Univerziteta, prof. dr. Suad Bećirović. Nakon sastanka potpisan je Protokol o saradnji između Univerziteta u Novom Pazaru i Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost. Ovim Protokolom utvrđeni su principi za realizaciju aktivnosti koji će podrazumijevati promociju i povećanje vidljivosti kao i unapređenje položaja žena i djevojaka u obrazovanju i nauci kao i podizanje svijesti o rodnim stereotipima.
Prof. dr. Elma Elfić Zukorlić zahvalila se potpredsjednici Vlade na nesebičnoj podršci Univerzitetu u Novom Pazaru i istakla da današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji šaljemo jasnu poruku da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena moramo zajedno učestvovati, i muškarci i žene.
“Na taj način stvaramo društvo jednakih šansi. Borba protiv stereotipa, unapređenje položaja djevojaka i žena u nauci, promocija uspješnih naučnica i činjenica da žene moraju biti aktivne u političkom, ekonomskom i društvenom životu. Nažalost, žene su često lahka meta napada, kako u porodici, tako u političkom i društvenom životu i treba ih zaštiti”, izjavila je prof. dr. Elfić Zukorlić.
“Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru nije običan, pored toga sto slavi 20 godina postojanja, ovo je institucija gde se glas žena čuje i gde se na čelu većine programa nalaze žene. Nastavili smo razgovore započete prošle nedelje u Beogradu, sa ciljem da zajednicki radimo na stvaranju jednakih uslova za žene i muškarce, da se uključuju u politički, ekonomski, društveni, naučni život zemlje. Protokol o saradnji je samo prvi korak da zajedno gradimo još veće poverenje, rušimo stereotipe i pravimo prostor za nove generacije devojaka i žena koje dolaze”, poručila je potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koorodnacionog tijela za rodnu ravnopravnost prof. dr. Zorana Mihajlović.

 

×
Language