Održan Festival knjige 2021

Festival knjige u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru je u skladu svojim tematskim naslovom Knjiga u doba korone, istražio i čitalačkoj publici prezentirao mogućnosti virtuelnog i, u skladu sa postojećim prilikama, bezbjednog promoviranja novih naslova iz oblasti književnosti, kao i akademske i naučne publicistike.

Festival knjige je održan u periodu od 21. do 26. aprila 2021. god., a otpočeo je okruglim stolom na temu Knjiga u doba korone čiji su učesnici znamenite ličnosti iz kulturnog, naučnog i književnog života naše zemlje i regiona. Učesnici panela: Darija Žilić, Saladin Burdžević, Marija Krivokapić, Jasmin Hodžić, Vojka Milovanović i Jahja Fehratović dotakli su se uticaja pandemije na kulturu čitanja kao i obrazovanja i kulturne emancipacije u duhu savremenih dešavanja.

Drugi dan Festivala knjige obilježila je promocija romana, koji je u prethodnoj godini ponio priznanje za najbolji roman, Ljudi bez grobova Enesa Halilovića. O svom romanu, stvaralaštvu ali i opštim temama u literaturi, govorili su Enes Halilović i Rejhana Selmanović.

Trećeg  dana Festivala održana je promocija zbirke pesama Lulaby, Amele Lukač Zoranić. O ovom pjesničkom prvencu govorili su ugledni profesori i književni kritičari: Marija Krivokapić, Branislava Vasić Rakočević i Jahja Fehratović, kao i sama autorka.

Promocija univerzitetskih izdanja, časopisa: Univerzitetska misao, Ekonomski izazovi i Pravne teme održana je tokom četvrtog dana Festivala knjige. O značaju ovih časopisa u zemlji i regionu govorili profesori Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Bećir Kalač, Aleksandar Ivanović i  Suad Bećirović, rektor Univerziteta.

Završni dan Festivala knjige obilježila je promocija časopisa Glas islama, čiji je glavni urednik, Salahudin Fetić, sumirao najvažnije etape u razvoju časopisa, a o njegovom značaju govorili su stalni saradnici i kolumnisti redakcije Glasa islama:  Mersada Nurudina Agović i Dženis Šaćirović.

×
Language