Svečano otovrena zgrada IUNP-a u Preševu

U Preševu je 13.10.2019. god. upriličeno svečano otvarenje nove zgrade Internacionalnog univerziteta, koja će biti sjedište Viskoškolske jedinice u ovom gradu. Svečanom otvaranju prisustvovali su osnivač Univerziteta akademik Muamer Zukorlić, rektor prof. dr. Suad Bećirović, generalni menadžer prof. dr. Elma Elfić Zukorlić, rukovodioci Departmana, predsjednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi, profesori, studenti i mnogobrojni zainteresovani građani.

Predsjednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi, pozdravio je prisutne riječima da je ovo veliki dan za cijelu zajednicu.

“Hoću da zahvalim čovjeku koji je imao jednu ideju, mnogo ranije prije nas, koji je došao ovdje i prije nas imao jasnu viziju, uvaženi muftija Muamer Zukorlić. Prije svega želim da ovaj univerzitet doprinese našoj omladini, ljudima i onima koji se nalaze u našoj okolini, da dišemo drugačije, da razmišljamo drugačije, da napravimo grad koji će biti konkurencija drugim gradovima u Evropi, da budemo pošteni, disciplinirani građani.“ kazao je Arifi.

Rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Suad Bećirović kazao je da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru od dana osnivanja ima jednu osnovnu viziju a to je ponuda kvalitetnog obrazovanja.

“Pitanje visokog obrazovanja jeste pitanje kako vidimo sebe, budućnost svoje djece, budućnost svoje zajednice. Oduvijek je prostor Balkana bio pun ljudskih potencijala, kvalitetnih i vrijednih ljudi ali uvijek mora postojati institucija koja će ponuditi uslove da bi se ovi talenti razvijali i unaprijedili. Samo ukolilko budemo imali najbolje stručnjake iz različitih oblasti, tada se možemo nadati da će naša budućnsot, budućnsot sviju nas biti bolja.“ kazao je dr. Bećirović.

Osnivač Univerziteta, akademik Muamer Zukorlić istakao je da se mora vjerovati čovjeku sa kojim pravite dogovor i sa kojim krećete u velike projekte, naglašavajući da je to povjerenje iznjedrilo i ovaj Univerzitet.

„Prave vrijednosti ne mogu da ostanu ograđene u ogradama interesa, u ogradama etnosa, u ogradama partikularnosti, u ogradama jednostranosti, ne mogu da trpe tjeskobu. Prava vrijednost ne trpi tjeskobu, ona mora da se izlije, a ne postoji veličanstvenija institucionalizirana vrijednost od univerziteta, zato se i zove univerzitet, univerzalnost, sveopće, nešto što ne trpi stege, nešto što ne trpi diktaturu, nešto što ne podnosi ugrožavanje slobode, zato univerzitet ima specijalnu autonomiju u odnosu na državu, u odnosu na vladare. U svim razvijenim društvima, u svim društvima koja idu pravim putem, sloboda je na prvome mjestu, sve druge vrijednosti, potrebe, interesi su ispod toga. Onaj narod, ona zajednica koja slobodu održi na prvom mjestu, oni imaju budućnost i njih niko ne može pokoriti. Podsjećam da smo 2002. godine na ovoj vrijednosti osnovali Internacionalni univerzitet.“ poručio je akademik Zukorlić.

Prisutnima se obratio i kordinator VŠJ u Preševu, gdin. Kujtim Sadriju.

 

×
Language