IUNP treći u Srbiji na Webometrics rang listi univerziteta

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru zauzima visoko treće mjesto u Srbiji u kategoriji prisutnosti ili vidljivosti, ako se sa druge pozicije izuzme Riinvest koledž koji nije visokoobrazovna institucija, pokazali su podaci Webometrics Ranking of World Universities, jedanog od dva najveća svjetska sistema za rangiranje univerziteta.

Podaci ovog istraživanja pokazali su i da se Internacionalni univerzitet nalazi na zavidnoj 635. poziciju u svijetu. Ovaj napredak je značajniji ako se uzme u obzir da je rangiranje Španskog nacionalnog istraživačkog instituta obuhvatilo 28.000 univerziteta u svijetu, 1.000 više u odnosu na prethodno iz januara 2019. godine.

Vidljivost ili prisutnost odnosno “presence rank” odnosi se na prisutnost Internacionalnog univerziteta u svijetu, kroz autorstva, odbore u časopisima, konferencijama, recenzijama, naučnim i drugim aktivnostima, što su pokazatelji kredibilnosti i kvaliteta profesora na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Prvih 26 mjesta u svijetu na ovoj rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, a kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su univerziteti u Oxfordu i Cambridgeu.

×
Language