Džana Džanković

Džana Džanković, rođena je 17.03.1995.godine u Istanbulu. Odrasla je u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Od djetinjstva bila je zainteresirana za književnost i sport, pa je tako u III razredu osnovne škole svoje pjesničke sposobnosti pokazala na prvom zakmičenju, već u V razredu osvojila je prvo mjesto na općinskom, a potom III mjesto na kantonalnom takmičenju u pisanju romana. Od IV razreda osnovne škole njen talenat za sport bio je vidljiv.

Trenirala je košarku sve do kraja srednje škole, ali se bavila odbojkom, plivanjem i ženskim fudbalom. U periodu osnovne škole pohađala je i kurs engleskog jezika “Follow me” u Sarajevu, a osim toga za izuzetan likovni rad osvojila je I općinsko mjesto, te se njen rad kao nagrada našao u više kalendara, tema likovnog rada bila je “Ekologija”. U srednjoj školi otkrila je talenat snalaženja u javnom nastupu, pa je tako na obilježavanju Dana općine Ilidža vodila program i recitovala izvrsne stihove Mehmedalije Maka Dizdara. Tokom tog perioda grupa mladih ljudi “Tursko-bosanskog koledž” na općinskom takmičenju iz oblasti demokratije osvojila je prvo mjesto, a kasnije na kantonalnom III mjesto.

Odlučivši se da svoje znanje stiče na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru njeni talenti i ljubav prema pisanoj riječi se u potpunosti iskazala. Prvu i drugu godinu uspješno je završila visokim prosijekom 9,8. Dobila je posao u lokalnoj televiziji Sandžak i učestvovala na brojnim manifestacijama. Bavi se pisanjem poezije kao i prikaza knjiga, te nastoji jednog dana ući u društvo književnih kritičara.

Aktivnosti i djelovanja:

Želeći da istakne svoje govorne sposobnosti u vidu recitiranja učestvovala je na više književnih večeri; učestvovala na luksuznoj reviji kaftana autorice Sedžde Zukorlić 2016. godine; vodila je više skupova poput Dana Univerziteta, promocija knjiga (jedna od značajnijih jeste promocija knjige “Drevna Bosna” autora dr. Muamera Zukorlić); njeni tekstovi se mogu naći u časopisima “Glas islama”, “Revija Sandžak”…
U okviru televizijskog rada, autor je dvije emisije a osnivač tri i to osnivač i jedno vrijeme autor emisije “Naši mališani”, osnivač i autor je emisija “Magazin” i “Knjiga je moj najbolji prijatelj”. Član je “Udruženja nezavisnih novinara Srbije”. Radila je i u dijaspori gdje je koncept emisija bio predstavljanje statusa Bošnjaka u dijaspori.
Stručno usavršavanje upotpunila je na specijalnoj obuci u Al Jazeeri Balkans gdje se obučavala u žurnalisici i prezenterstvu te na polju uredništva.

Na pitanje šta je za nju znanje ona je odgovorila:

“Znanje možemo podijeliti na dva aspekta, jedan je onaj koji zahtjeva neprestano napredovanje i učenje o društvenim i prirodnim naukama, jer mi mladi u svijetu modernizacije imamo prioritete koje trebamo zadovoljiti iz oblasti informatike, maternjeg jezika, fizike, hemije.. bez sinteze više nauka znanje nije potpuno. Drugi aspekt se odnosi na našu svijest, koja ukoliko je razvijena, mi u sebi nosimo neprestanu težnju ka novom i nepoznatom a što posjeduje argumente i osnove za razvijanje psiho-fizičkih sposobnosti.”

“Dakle, moto i jeste da uključenošću mlade ličnosti u životne tokove, u različite sfere obrazovanja, mladi, u svijetu dostupnosti različitih informacija i sredstava, sebe jedino mogu izdići na nivo koji je blizak intelektualnom društvu. Zar to nije cilj aktivnih i korisnih pojedinaca društva?”

×
Language