Filološke nauke
Dragi studenti i uvažene kolege,

Želimo Vam srdačnu dobrodošlicu na Departman filoloških nauka!

Na našem Departmanu postoje četiri studijska programa: Bosanski jezik i bošnjačka književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik i književnost i Njemački jezik i književnost.

Završetkom jednog od ovih studijskih programa, dobijate zvanje diplomiranog filologa, odnosno profesora njemačkog jezika i književnosti, engleskoga jezika i književnosti, srpskoga jezika i književnosti ili bosanskoga jezika i književnost (u ovisnosti od studijskoga programa koji ste odabrali) sa ostvarenih  240 ESP bodova, te stječete pravo upisa na jednogodišnje master studije.

Svi studijski programi koncipirani su prema istovjetnim smjerovima na univerzitetima koji baštine filološke discipline. Nastavni kadar sačinjen od eminentnih stručnjaka iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te obaveznih izvornih govoirnika lektora iz zemalja sa matičnim engleskim i njemačkim jezikom (Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države) garant je pružanja kvalitetne usluge koja, uz profesionalni odnos svih upošljenika Univerziteta, osigurava ambijent u kom studenti dobijaju vrhunska teorijska i praktična znanja i mogućnost profiliranja u visokosofisticirane stručnjake za oblasti i disicpline kojima se u osnovi bave.

Nastava se izvodi prema najsavremenijim metodama i pristupima, uz vrhunsku opremu koja uključuje jezičke laboratorije, mehanizam učenja na daljinu, pametnih tabli, projektora za prezentacije i drugih nastavnih pomagala. Uz bogat knjiški fond Univerzitetske biblioteke, i niz mogućnosti vannasatvnog angažiranja u više različitih sektora, studenti našeg Departmana imaju mogućnost da u toku studiranja svoj društveni život uzdignu na zavidnu ljestvicu, što im otvara put da nakon završetka studija prošire mogućnosti zapošljenja i na djelatnosti izvan prosvjetne, poput rada u medijima, institucijama kulture, administrativnim poslovima i slično.

Pored osnovnih studija, Departman filoloških nauka organizira i master i doktorske studije na kojima polaznici stječu mogućnost ostvarenja većih naučnih zvanja – master profesor jezika i književnosti i master filolog, kao i doktor nauka.

Odlukom Senata Univerziteta, Departman filoloških nauka u okviru projekta cjeloživotnog usavršavanja nudi stručne seminare i tečajeve iz bosanskoga i srpskoga jezika i književnosti za vaspitače, nastavnike i profesore koji već rade u odgojno-obrazovnome procesu. Također, u saradnji sa austrijskim instituom za njemački jezik ÖSD, organiziramo polaganje za sticanje sertifikata o znanju njemačkoga jezika za sve nivoe (od A1 do C2).

Doc. dr Kimeta Hamidović, rukovodilac Departmana za filološke nauke

×
Language