Umjetnost

DEPARTMAN UMJETNOSTI NA INTERNACIONALNOM UNIVERZITETU U NOVOM PAZARU

Ljudi od vajkada imaju potrebu da vizuelno izraze svoj osjećaj lijepog, imaginarnog ili stvarnog svijeta konceptualizujući ideju u umjetničko djelo. Kreativnost u izradi i interpretacija djela ogleda se u njegovom estetičkom značenju te određevanju prirode umjetnosti, ljepote i ukusa što čovjeka dovodi do episteme odnsono spoznaje ljepote kao izvorno takve.

Umjetnost ne prestaje da fascinira filozofe, kritičare i pisce koji je nastoje definisati i pojasniti ako je to skoro nemoguće. Umjetnost je reprezentacija, mimeza koja podražava stvarnost. Umjetnost je ekspresija uzvišenih i dramatičnih emocija. Umjetnost je forma. Za britanskog savremenog autora, Džulijana Barnsa „umjetnost ne beleži i ne saopštava uzbuđenje, treptaj života, već da ona, ponekad, postaje nešto više –ona jeste taj treptaj“.

Departman umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru otvara vrata svim mladim ljudima željim znanja koji svoje tehničke vještine, kreativnost ili likovnost mogu izraziti i usavršiti na studijskim programima Likovne i Primenjene umjetnosti. Pored spoznajnog elementa koji nastavni sadržaji pružaju, Departman umjetnosti nastoji osposobiti studente da daju kritički osvrt na umjetnost i time potpomognu razvoju i vrednovanju regionalne i svjetske umjetničke baštine. Artur Šopenhauer smatra da je osnovna smisao umjetničkog djela njegova koncepcija koja se rađa iz nadahnuća uvodeći nas u unutrašnju suštinu prirode te da se umejtnost sastoji u tome da se unutrašnji život što moćnije pokrene.

Departman umejtnosti IUNP-a, poput velikog točka života, pokreće one koji su kadri da upregnu volju i tačnošću crteža i upotrebom boja dođu do saznanja, stoga hrabri i umješni, dobrodošli na Departman umjetnosti!

Prof. dr Amela Lukač Zoranić

×
Language