POSJETA ITALIJANSKOG AMBASADORA UNIVERZITETU U NOVOM PAZARU

Njegova ekselencija, gospodin Đuzepe Manco, ambasador Republike Italije u Srbiji, danas je posjetio Univerzitet u Novom Pazaru gdje se sastao sa rektorom Univerziteta prof. dr Suadom Bećirovićem, prorektoricom za nastavu, prof.dr Amelom Lukač Zoranić i generalnim menadžerom, doc.dr Elmom Elfić Zukorlić. Delegaciju ambasade R. Italije činili su još i Marko Leone, savjetnik za ekonomska pitanja, Đovani  Mafoda, direktor instituta za razvoj i Mario Barfus iz trening centra OEBS-a u Novom Pazaru.

Predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru upoznali su ambasadora sa historijatom Univerziteta, sa kao i sa širokim spektrom dosadašnje suradnje Univerziteta u Novom Pazaru sa institucijama za visoko obrazovanje u regiji i svijetu. Suradnja sa univerzitetima se odvija kroz naučno-istraživačke projekte, razmjenu studenata i brojne bilateralne ugovore o suradnji pojedinačnih fakulteta. Ambasador je također upoznat sa strategijom razvoja Univerziteta u Novom Pazaru u kojoj je naglasak na značaj usklađivanja obrazovnih sistema sa evropskim a sve u cilju što efikasnijih integracija.

Poseban akcenat u razgovorima je stavljen na uspostavljanju suradnje u oblasti visokog obrazovanja sa univerzitetima iz Italije. Ambasador je naglasio značaj postojanja ove institucije za omladinu kao i značaj mogućnosti školovanja i na taj način razvoja cjelokupne regije.

 

 

Leave a comment

×
Language